Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija
 

Вести


 

Синаксар


 

Издаваштво


Прашања, одговори
и коментари


 

Врски


 

Видео и аудио записи


 

Архиепископ


Свет
Архиерејски
Синод


 

Историја


 

Организација
и адреси


 

Библиотека
English Version

Современите Прогони на Православната Црква: Македонскиот раскол

Митрополитот црногорско-приморски г. Амфилохиј: Никој од МПЦ не бара да стане српска или грчка црква, туку од расколот да се врати во канонска состојба


RSS  rss
FaceBook  FaceBook
Twitter  Twitter
YouTube  YouTube


рубрика: вести

19.04.2015

На Томина недела (Антипасха), Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован служеше и проповедаше во духовното училиште „Св. Владимир“ кое припаѓа на Воскресенскиот Новодевички манастир во Санкт Петербург.

По Литургијата беше направена литија околу училиштето.

Архиепископот Јован ги разгледа и просториите што припаѓаат на училиштето, а кои неодамна (на Велики Четврток) му беа вратени на Новодевичкиот манастир од страна на градската управа во Санкт Петербург која доскоро управувала со нив.

Архиепископот Јован присуствуваше и на приредбата што ја приредија децата од духовната школа.


рубрика: вести

19.04.2015

Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован присуствуваше на пасхалниот концерт кој беше приреден за затворениците во затворот „Крст” во Санкт Петербург.

Затворот го носи името „Крст” затоа што е изграден во облик на крст уште во времето на царска Русија. Но, оттогаш па сè до денес тој работи како затвор. Во него има и голем храм посветен на Св. Александар Невски, но заради неуредени имотно правни односи, храмот сè уште не е реновиран. Во затворот има околу 5000 затвореници.

На директорот на затворот г-динот Игор Василевич, Архиепископот Јован му ја подари неговата книга „Слобода во затвор“, во превод на руски јазик.


рубрика: вести

18.04.2015

При својата посета на Царско Село, местото каде била летната резиденција на руските цареви, Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован ги посети храмовите посветени: на Теодоровската икона на Мајката Божја, на Премудроста Божја, на Св. вмч-ца Екатерина, и на преподобен Сергеј Радоњешки.

Во Тодоровскиот собор, под главниот храм има црква во која царското семејство редовно доаѓало на молитва. Од десната страна на олтарот има простор од каде царицата можела да гледа што се случува во олтарот, а сепак да не влезе во олтарот. Во состав на црквата има мала трпезарија каде царското семејство обедувало по Литургијата.

Храмот на Предмудроста Божја името го добил по Константинополската Света Софија, но иако првобитно бил замислен да биде нејзина копија, никогаш не бил направен со такви димензии и убавина.

Храмот на Св. Екатрина бил разрушен во времето на комунизмот и на негово место бил поставен споменик од Ленин. Пред неколку години отстранет е тој споменик и храмот е изграден од темел, според изгледот што го имал пред да биде срушен.

Храмот пак на  Преподобен Сергеј Радоњешки во чиј склоп има и музеј за руските војни, целосно е обновен са само една година. За толку кратко време храмот да се изгради, да се опреми и во него да почне редовно да се извршува богослужба навистина е воодушевувачки.


рубрика: вести

18.04.2015

Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски во текот на својот престој во Санкт Петербург ги посети Екатеринскиот и Александровиот дворец во Царско Село.

Повеќе за Екатеринскиот дворец може да се најде на: http://tzar.ru/museums/palaces/c_atherine, а за Александровиот дворец на: http://www.tzar.ru/museums/palaces/alex_ander.


рубрика: вести

17.04.2015

Во текот на неговиот престој во Санкт Петербург, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован ја посети Петропавловската тврдина. Внатре во тврдината се наоѓа храмот посветен на светите апостоли Петар и Павле и во него е гробницата на руските цареви од династијата Романови.

Во Петропавловската тврдина сместен бил и затвор кој сега е претворен во музеј. Низ тој затвор, на по неколку денови, месеци или години поминале многу познати личности од руската историја. Кога ќе ги погледне човек условите што биле во затворот во 19-ти век ќе забележи дека тие биле подобри од они во македонските затвори сега во 21-ви век.

Постои и една анегдота врзана за затворот. Имено, некоја жена го плукнала царот и заради тоа била ставена во затвор. Наредниот ден царот наредил веднаш да биде ослободена. Кога го прашале зошто да биде ослободена онаа која го навредила царското достоинство, царот одговорил дека прво затоа што во затворот самиот тој треба да ја храни, а второ, затоа што преку затворот ќе ѝ направи кариера. За жал оваа лекција е многу далеку од денешниве политичари во Р. Македонија кои без разлика на потеклото, по однос на затворот имаат исто гледиште, дека треба да бидат затворени сите што не мислат како нив.


рубрика: вести

17.04.2015

Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован во Санкт Петербург го посети музејот кој се наоѓа во подворјето на манастирот св.св. Константин и Елена, а посветено е на св. Андреј Критски. Во музејот има богата колекција на крстови, икони, богослужбени предмети, но и слики  изработени од сликари на Запад.

Архиепископот Јован исто така во Санкт Петербург го посети и подворјето на манастирот Оптина  пустина, посветено на Успението на Пресвета Богородица.

На крај го посети и храмот посветен на Преображението Христово во Санкт Петербург.


рубрика: вести

15.04.2015

Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован го посети Исакиевскиот собор во Санкт Петербург каде детално беше запознат  со историјата, градбата и уметничката вредност на Исакиевскиот собор во Санкт Петербург. Се смета дека Исакиевскиот собор е трет храм по големина во Европа, по црквата „Св. Петар“ во Рим и „Св. Павле“ во Лондон.

Истиот ден Архиепископот Јован го посети и храмот посветен на Воскресението Христово, познат под името „Спас на крови“. Храмот е подигнат е на местото каде бил убиен рускиот цар Александар ΙΙ во 1881г. Името: „Спас на крови” всушност означува дека храмот е подигнат на местото каде е пролиена крвта на царот.


рубрика: вести

14.04.2015

На третиот ден од Пасха, Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован служеше во нововоспоставениот манастир во Ленинградската област на Санкт Петербург посветен на Св. св. Константин и Елена.

По Литургијата беше направена литија околу манастирот со копија од светогорската икона: Богородица Портаитиса насликана на Света Гора.

Архиепископот Јован на подарок од игуменијата Илариона доби икона со ликот на Покровот на Пресвета Богородица.

По литијата Архиепископот присуствуваше на приредбата која во негова чест ја изведоа децата од неделното училиште на манастирот.


рубрика: вести

13.04.2015

На вториот ден на Пасха, Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски Јован служеше заедно со Митрополитот Санктпетербуршки и Ладожки Варсонуфиј во Исакиевскиот собор во Санкт Петербург.

Во спомен на заедничката служба, Митрополитот Санктпетербуршки и Ладожки Варсонуфиј му подари на Архиепископот Јован комплет архиерејски енколпии.


рубрика: вести

12.04.2015

Полноќната пасхална Литургија, Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски ја служеше во Казанскиот храм на Воскресенскиот Новодевички манастир во Санкт Петербург.

На празничната трпеза во манастирот, Архиепископот Јован им подели подароци на децата од Основното училиште „Св. Владимир” коешто припаѓа на Воскресенскиот манастир.

На трпезата, Архиепископот одржа и празнична беседа.


рубрика: вести

11.04.2015

На Велика Сабота, Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован го прими благодатниот оган кој со специјална линија на Аерофлот беше донесен од Ерусалим.

Од тој оган монахињите и верниците во Воскресенскиот Новодевички манастир во Санкт Петербург ги запалија свеќите со кои одеа на пасхалната литија.

Пред дверите на Казанскиот храм на Новодевичкиот манастир, Архиепископот Јован во објави Воскресението Христово.


рубрика: архиепископ\интервјуа

Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован, по повод празнувањето на Воскресението Христово, говореше за емисијата „Седмица“ на Радио Белград 1.

„Единството на Црквата, единството на човекот со Бога, единството на сите луѓе меѓусебно, тоа е највозвишената цел. Токму за тоа се молам денес на Велигден.“ – вели за „Седмица“ Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован.

Во продолжение Ви го пренесуваме аудио записот од споменатиот разговор.

 

Сними го интервјуто

Извор: http://www.rts.rs/page/radio/ci/story/27/Радио+Београд+1/1884182/Седмица.htmlрубрика: вести

12.04.2015

Оваа година празникот на Воскресението Христово во Православната Охридска Архиепископија беше празнуван со особено голема радост заради ослободувањето од затвор на Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован.

Верниот народ на Православната Охридска Архиепископија и на овој голем празник усрдно се молеше за конечен прекин на државниот прогон врз Архиепископот охридски г.г. Јован и врз канонската православна Црква во Р. Македонија, Православната Охридска Архиепископија.

На Велигден, Неговото Преосвештенство Епископот полошко-кумановски и Местобљустител дебарско-кичевски г. Јоаким богослужеше во Куманово.

Неговото Преосвештенство Епископот брегалнички и Местобљустител битолски г. Марко богослужеше во Штип.

Неговото Преосвештенство Епископот стобиски и Местобљустител струмички г. Давид богослужеше во Скопје.

Никогаш не заборавајќи, но токму заради Воскресението простувајќи им на оние што продолжуваат да креваат рака на Христа и Неговата Соборна Црква, верниот народ на Православната Охридска Архиепископија на овој празник на победата на животот над смртта, согласно на зборовите од велигденската посланица на Архиепископот охридски г.г. Јован, истовремено се помоли и за преумување на расколниците и за конечно враќање на непризнатата МПЦ во единство со Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква!

Христос Воскресна!

 


рубрика: вести

11.04.2015

На Велика сабота, Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован, служеше во Воскресенскиот Новодевички манастир во Санкт Петербург.

По Литургијата ги благослови лебовите што ќе се употребуваат во Светлата седмица, и прочита молитва за мир во Светата Земја која во Руската Православна Црква се чита на Велика сабота.  

На излегување од Казанскиот храм на Мајката Божја, каде и ја служеше Литургијата, го благослови насобраниот народ кој дојде во црквата за благослов на велигденските јајца.
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!Од: Информативната служба на Православната Охридска Архиепископија


рубрика: архиепископ\посланија

Ј О В А Н

по милоста Божја, Архиепископ охридски и Митрополит скопски,
до целата полнота на нашата најсвета Архиепископија Охридска
Сними ја пораката

Благодат, милост и мир, од воскреснатиот во слава, Господ и Бог и Спасител наш Исус Христос.

Со овие зборови почнуваше и последната, до Вас испратена, наша Пасхална порака од 2011 година; со овие зборови и сега, по четири години спреченост да Ви го честитаме Воскресението Христово, заради затворот во кој нè сместија непријателите на единството на Црквата, Ви се обраќаме со пожртвувана љубов, чеда наши возљубени, да ја споделиме радоста на денешниов настан кој не е само едно историско случување, туку e пред сè есхатолошка реалност која го осмислува нашето постоење, ја вреднува нашата жртва, ја наградува нашата вера и љубов.

Еве веќе четврта година како на Пасхата Господова не сме меѓу Вас. Четврта година како не сме во можност на пасхалното утро да го објавиме Воскресението Христово. Четврта година по ред како не можеме со Вас да скршиме велигденско јајце. Првите три години зашто од Вас нè разделија ненавистниците, ставајќи нè во затвор со намера Вие да нè заборавите, а ние да се одречеме од своите деца. Оваа година пак, затоа што сме на лечење во Русија од претрпените злодејства за време на затворските денови. Поканети од Неговата Светост, Патријархот московски и на цела Русија г.г. Кирил, за закрепнување по затворските рани, веќе два ипол месеци сме во Санкт Петербург каде ако Бог нè удостои, носејќи Ве и Вас во срцето, ќе го дочекаме и славното Христово Воскресение.

Но, настанот кој денес го славиме, љубени чеда во Господа, на таинствен начин ги оприсутнува отсутните. Затоа, потполно сме сигурни дека денес сме со Вас во секој стих од пасхалната утрена, во пламенот на пасхалните ламбади кои ги држите во рацете, во мирисот на темјанот. А Вие пак со нас низ секој збор на воскресното Евангелие, низ секој стих на пасхалните стихири, низ секој благослов со дикиро-трикирите. Ние денес ги пееме истите стихови: „Нека воскресне Бог и да се распрскаат непријателите Негови, и да бегаат од лицето Негово оние кои го мразат! Како што исчезнува чадот, така да исчезнат, како што се топи восокот од лицето на огнот!“ И така, ние денес заедно славиме, без оглед на физичката оддалеченост, зашто денес сè е соединето, денес се надминати сите поделби, денес створеното и нествореното се едно. Барем така е според верата што ја имаме во Воскреснатиот, а верата во Воскреснатиот нималку не се разликува од реалноста што ќе ја живееме во иднината.

И така, со верата ние всушност ѝ претходиме на сегашноста, а тоа ни дава можност да го оприсутниме она што уште не дошло во потполност, да живееме со воскреснатиот Христос уште пред тој да дојде по втор пат. Но, животот со Христа потребува многу наши одрекувања. Не заради Него, туку заради нас. Ниту заедницата со другите не можеме да ја одржиме без одрекувања од сопственото самоволие, а особено не заедницата со Оној Кој е совршен.

Затоа го минувавме патот на Великата Четириесетница. Постевме, се молевме, се воздржувавме, се вежбавме во духовната атлетика, се восовршувавме. Ама и покрај сè, ако не успеавме да им простиме на оние што ни згрешиле, на непријателите и злонамерните, како денес ќе излеземе пред Воскреснатиот? Не ни вели залудно пасхалната стихира, која денес се пее во сите Православни Цркви, да им простиме на сите. Не затоа што тие станале подобри, ниту за тоа што се покајале и ни се извиниле за тоа што ни згрешиле, туку едноставно да им простиме заради Воскресението. Зашто ако не простиме, или за нив, или за нас ќе нема место со Воскреснатиот.

На единството со Бога спротивставено му е непријателството со другите. Невозможно е да живееме во единство со Бога, ако уште во овој свет не се навикнеме да живееме во единство и со луѓето што сакаат да бидат жители на рајот. Неспорно е дека е многу тешко да им се прости на непријателите, особено ако тие се непокајници. Но, нема ли да ни биде уште потешко заради немоќта да простиме да бидеме отфрлени и од заедницата со Воскреснатиот?

Нема да криеме од Вас, љубени чеда во Христа, дека ниту една рана добиена во затворот не ни беше толку болна, колку борбата со простувањето на оние што со лаги и клевети нè затворија. И не само ним, туку и на оние што нè осудија по нарачка и без докази, па дури и на тие од власта што ги нарачуваа нашите судења. Требаше да се избориме да им простиме на тие што не само нам, туку и Вам ви нанесоа непроценлива штета.

И сосем е во ред да се прашате дали успеавме да простиме? Ние пак Ви одговараме: ако успеавме, тогаш тоа е само заради Воскресението. Единствено само затоа што тоа од нас го бара Христос, но не сме сигурни дека едностраното проштевање од страна на оној кому му погрешиле може да биде трајно ако нема извинување од страна на оној што погрешил. Нека не ни се извинуваат нам лично, но барем нека ѝ се извинат на Црквата, односно Вам, зашто со нашето неправедно затварање не помалку се огрешија и пред Вас.

Благодатта на денешново торжество кое е над сите други торжества, ги превосходи сите наши личносни драми, проблеми и недостатоци. Денешниов ден дава смисла на сите бесмисли со кои се судруваме во животот. Овој благословен ден ги решава сите наши потреби и побарувања. Не затоа што можеби од утре ќе се променат или надминат причините за нашите стравови, неспокојства, таги и болки, туку затоа што преку благодатта на денешниов Велигден, ние ќе се промениме.

Ќе се промениме во насока животот да го сфаќаме во поголема полнота отколку што сме го сфаќале до вчера. Ќе се промениме во правец центарот на сите наши животни збиднувања да го восогласиме со надежта за воскресение. Тоа пак, ќе нè направи поспокојни за иднината, помалку вознемирени од секојдневието и едноставно многу поосмислени во животот. Верата и животот со Воскреснатиот ќе ни овозможат, не само знаење за нашето потекло и од каде происходиме, туку ќе ни дадат претвкус на животот во Царството на Воскреснатиот. И така со тој претвкус, нема да се чувствуваме странци кога ќе влеземе во Неговото Царство, туку напротив, како Негови домашни, блиски, не само со Христа и Неговиот Отец, туку и блиски меѓусебно, собрани во Духот Свети.

Посакувајќи Ви Христос Кој воскресна од мртвите да биде вечна Ваша Пасха, Ве поздравуваме со најрадосниот поздрав:

Христос Воскресе!

На Пасха 2015 г.

од Воскресенскиот Новодевички манастир во Санкт Петербург

Ваш во Воскреснатиот Христос,
Архиепископ охридски и Митрополит скопски Јован


рубрика: свет архиерејски синод\посланија

Српска Православна Црква својој духовној деци о ВАСКРСУ 2015. године

ИРИНЕЈ

по милости Божјој

православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим Архијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни ВАСКРШЊИ поздрав:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Ако си и у гроб сишао, Бесмртни,
но разорио си силу пакла
и васкрсао си као победитељ, Христе Боже,
женама мироносицама говорећи: Радујте се!
и Својим апостолима мир дарујући,
Ти који палим смртницима дајеш Васкрсење!

Ову песму бесмртности, драга наша децо духовна, певамо неућутно у ове дане у којима прослављамо Христово Васкрсење, које се догодило, како сведоче древни тајновидци Божји, у исти онај дан у који је Бог у почетку, ни из чега, створио небо и земљу.

У исти тај дан, сагласно истим тајнозналцима, избавио је Господ Свој изабрани народ из египатског ропства; зато се он и зове Пасха – то јест прелаз из ропства у слободу у Господу кроз Црвено море.

Пуноћа Божјег присуства у Његовој творевини открива се управо у тајни Христовог Васкрсења, овога светога дана у који Му појемо: У гробу телесно, у аду с душом као Бог, у рају с разбојником, и на Престолу био си, Христе, са Оцем и Духом, све испуњавајући, Неограничени.

Очевидно је, да се Васкрсење Христово јавља и показује не само као победа над смрћу и пролазношћу, него и као откривење пуноће Божанског промисла о свету и човеку.

Најдубља чежња човекова јесте чежња и вапај за слободом и бесмртним животом. Но, истинска слобода човекова је само она слобода која га ослобађа од тираније пролазности и смрти – свака друга и другачија слобода представља чежњу за њом или просто привид слободе.

Сила, пак, Христовог Васкрсења јесте управо квасац једине истинске слободе, као квасац и залог бесмртности и вечног живота. Том силом и божанском светлошћу се обједињује Бог и човек, обасјава небо и земља, анђели и људи, време и вечност. Светлошћу Васкрслог Христа и Љубављу Божјом, прожети и загрљени, постају једно у Христу Васкрсломе преци и потомци, сва људска покољења, и сва творевина сабрана у Цркви као Његовом Богочовечанском телу.

Ми Хришћани смо по томе Хришћани што смо сведоци и носиоци тог вечног и непролазног људског достојанства, поставши, по благодати, „синови Светлости и Дана“.

Отуда је празновање Христовог Васкрсења – празновање Живота вечног и непролазног. Земаљски живот је само семе за тај вечни живот. То семе се зачиње у материној утроби, силом и дејством једног за свагда делотворног Божанског благослова: Рађајте се и множите се, и напуните земљу. (в. 1. Мој 1,28).

У светлости Христовог Васкрсења – свако зачеће, рођење, и свако људско биће има вечни смисао, представља рађање за вечност, као и нашу вечну људску одговорност за њега.

Васкрсли Христос, „Који је смрћу смрт уништио и онима у гробовима живот вечни даровао,“ основа је човекове пробуђености за одговорност за свако људско биће, не само у времену него и пред вечношћу. Исповедајући Васкрсење Христово и верујући у опште Васкрсење мртвих, ми исповедамо и постајемо свесни своје непролазне одговорности за светињу сваког људског бића и сваког створења, и празнујемо неуништивост вере и људске наде у вечни смисао живота, у Христу, Богу љубави, Жртвованом „за живот света“.

Данас, као и одувек, самољубље и саможивост прете да униште значај ове и овакве несебичне саможртвене Христове љубави, на чијем пламену се греју сва бића и сва створења. Само вера у човекову бесмртност и вечну одговорност за свој живот и дела сажиже својим пламеном саможивост као лажно начело живота, откривајући, да је у саможртвеној љубави према Богу и ближњем, нашем вечном брату и сабрату, излаз и спас из свих човекових заблуда, мрака и безизлаза. Само душе обасјане и обновљене светлошћу Васкрсења Христовог и надом у опште Васкрсење мртвих ослобађају се себичности и непоштења, страха и грамзивости; задобијајући стид и доброту, налазе праву меру свега што је пролазно и равнотежу између светиње општег и заједничког добра и личних потреба; уче се братском дељењу добара и срдаца у тајни ломљења хлеба живота, то јест, у Тајни Причешћа Телом и Крвљу Христовом.

Славећи Васкрсење Христово, „у Коме живимо, крећемо се и јесмо” (Дап 17,28), руковођени пастирском бригом, позивамо вас, браћо и сестре, да исповедате и чувате своју веру православну, и то, не речима, већ животом – делатно и истрајно. Чувајмо се свих оних који „долазе у оделу овчијем, а изнутра су вуци грабљиви” (Мт 7,15). У миру и љубави похађајмо своје храмове и своје светиње, учествујући у богослужењу и причешћујући се Божанским Тајнама Христовим.

Знамо добро шта значи држати се здравог учења о побожности, а шта, пак, значи и куда води залудно препирање, „од чега настаје завист, свађа, хуљења, лукава подозрења, празна надмудривања људи изопаченог ума и лишених истине, који мисле да је побожност извор добитка” (1. Тим 6,4-5). Зато, у заједничкој молитви, „сами себе, једни друге и сав живот свој Христу Богу предајмо!” Једним устима и једним срцем пева се молитва јединства вере и заједништва Духа Светога, на славу Свете Тројице и очување православне црквено-народне саборности.

Помолимо се Господу Васкрсломе да се мир врати свуда одакле је протеран, на првом месту у наша срца и у наше домове. Чувајмо светињу хришћанскога брака, јер је она основ узвишене, здраве и честите хришћанске породице.

Велики руски старац, Свети Серафим Саровски, све своје посетиоце је увек поздрављао речима: „Христос васкрсе, радости моја,!” показујући тиме да Црква Христова и њени светитељи живе у реалности Васкрсења. Дај Боже да и ми будемо сведоци те истине, и да у нашим душама и на нашим лицима непрестано блиста радост Васкрсења.

Поздрављајући вас, браћо и сестре, најрадоснијим Васкршњим поздравом, позивамо вас да живите у љубави према Богу и ближњима, ходећи тако путем који води у вечни живот, јер ћемо само тако постати и бити синови и кћери Васкрсења. Стога, чувајте у љубави тајну живота коју је установио и осветио Сâм Бог. Ово ради благостања и угледа нашега, ради наше деце – највећега блага, због којих живимо и радимо. Искрена верност и узајамно праштање да не изостане.

Кад знамо да је Господ са нама и у нама, треба Њему и да се обратимо, Њему своју тугу и муку да исповедимо. Он ће нас утешити, ојачати и кроз овоземаљски живот водити. Чувајмо тај Божји дар у себи, и чувајмо се да Господа не увредимо својим гресима. Кад нас непријатељ нападне, завапимо попут Апостола Петра: „Господе, спаси ме!“ (Мт 14,30).

У животу ћемо доживети многе невоље, неправде и жалости, али знајмо да Господ – уколико смо са Њим – и највећу жалост претвара у радост, и да је Својим ученицима и Апостолима, а преко њих и свима нама рекао: „У свету ћете имати жалост; али не бојте се, Ја сам победио свет“ (Јн 16,33).

На овај Празник над празницима, обрадовани радошћу Васкрсења Христовог, поздрављамо све: мајку која чува чедо под срцем и нагнуту над колевком свога болесног детета; поздрављамо оне који страдају и пате, прогнане правде Божје ради; поздрављамо све презрене и понижене, и сужње у тамници; поздрављамо трудбенике и раднике, путнике по сухом, мору и ваздуху; поздрављамо учене и неуке и све оне који трагају за вечним смислом и тајном живота; поздрављамо све болесне и напаћене; поздрављамо све људе поздравом вечне победе: Христос васкрсе – веру, наду, љубав и вечни живот донесе, тугу и смрт однесе!

Овим поздравом, обрадујмо нашу браћу и сестре на Косову и Метохији који данас са нама славе победу Добра над злом, Живота над смрћу, Христа Васкрслога над силама таме.

Обраћамо се свим нашим синовима и кћерима, духовној деци наше Цркве која живе на свим континентима, али са којима смо у молитви сједињени, да се са нама радују Васкрсењу Христовом, које нас позива да чувамо јединство Свете Цркве Христове, да у љубави и слози једни са другима чувамо „јединство Духа свезом мира” (Еф 4,3), и да никада своје земаљске интересе не стављамо изнад интереса Цркве и свеопштег добра нашег народа.

Нека мука и тескоба наших дана узмакне пред светлошћу и радошћу Васкрсења Христовог! И никада не заборавимо да Васкрс значи почетак, сигурни залог и темељ нашега Васкрсења.

У радости Васкрсења Христовог загрлимо једни друге и сва створења, и запевајмо свету песму вечног живота и Светлости:

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт победивши и онима у гробовима живот даровавши.

Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе!

Дано у Патријаршији српској у Београду, Васкрсу 2015. године.

Ваши молитвеници пред Васкрслим Христом:

Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки
и Патријарх српски ИРИНЕЈ

Митрополит црногорско-приморски АМФИЛОХИЈЕ
Митрополит дабробосански НИКОЛАЈ
Митрополит загребачко-љубљански ПОРФИРИЈЕ
Епископ шабачки ЛАВРЕНТИЈЕ
Епископ сремски ВАСИЛИЈЕ
Епископ бањалучки ЈЕФРЕМ
Епископ будимски ЛУКИЈАН
Епископ канадски ГЕОРГИЈЕ
Епископ банатски НИКАНОР
Епископ новограчаничко-средњезападноамерички ЛОНГИН
Епископ источноамерички МИТРОФАН
Епископ бачки ИРИНЕЈ
Епископ британско-скандинавски ДОСИТЕJ
Епископ зворничко-тузлански ХРИЗОСТОМ
Епископ осечко-пољски и барањски ЛУКИЈАН
Епископ западноевропски ЛУКА
Епископ жички ЈУСТИН
Епископ врањски ПАХОМИЈЕ
Епископ шумадијски ЈОВАН
Епископ браничевски ИГЊАТИЈЕ
Епископ милешевски ФИЛАРЕТ
Епископ далматински ФОТИЈЕ
Епископ бихаћко-петровачки АТАНАСИЈЕ
Епископ будимљанско-никшићки ЈОАНИКИЈЕ

Епископ захумско-херцеговачки ГРИГОРИЈЕ
Епископ ваљевски МИЛУТИН
Епископ рашко-призренски ТЕОДОСИЈЕ
Епископ нишки ЈОВАН
Епископ западноамерички МАКСИМ
Епископ горњокарловачки ГЕРАСИМ
Епископ аустралијско-новозеландски ИРИНЕЈ
Епископ крушевачки ДАВИД
Епископ славонски ЈОВАН
Епископ аустријско-швајцарски АНДРЕЈ
Епископ средњоевропски СЕРГИЈЕ
Епископ тимочки ИЛАРИОН
Епископ умировљени зворничко-тузлански ВАСИЛИЈЕ
Епископ умировљени захумско-херцеговачки АТАНАСИЈЕ
Епископ умировљени средњоевропски КОНСТАНТИН
Епископ умировљени славонски САВА
Викарни Епископ моравички АНТОНИЈЕ
Викарни Епископ топлички АРСЕНИЈЕ
Викарни Епископ јегарски ЈЕРОНИМ

ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

Архиепископ охридски и Митрополит скопски ЈОВАН
Епископ полошко-кумановски ЈОАКИМ
Епископ брегалнички МАРКО
Викарни епископ стобијски ДАВИД

© православна охридска архиепископија 2004-2015
http://spc.rs - Српска Православна Црква Orthodox Christianity.ru www.kolivart.com - интернет каталог на манастирот Успение Богородично
wap презентација - www.poa-info.org/wap