Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

12.12.2012

Данас, 12. децембра 2012 год., навршaва се пуних годину дана од затварања Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. г. Јована који се и даље налази под најстрожим затворским режимом. Архиепископ Јован је ухапшен и затворен 12. децембра 2011 год. при добровољном уласку у Р. Македонију, очекујући да ће добити оно што му по закону и припада  – да се брани са слободе у обновљеном судском процесу. Потпуно супротно, он бива осуђен а поврх свега, против њега  као и против осталих Епископа, свештеника, монаштва и верног народа Православне Охридске Архиепископије у току је монтирани судски процес, који има за циљ уништење канонске православна Цркве у Р. Македонији.

 Архиепископ Јован је у најстрожим затворским условима који су на располагању властима Р. Македоније – смештен у притворско одељење затвора „Шуто Оризари“, без обзира што против Архиепископа Јована постоји правоснажна пресуда за издржавање затворске казне у затвору „Идризово“. Све то има један једини циљ, да му се до крајњих граница отежа положај и наруши и онако лоше здравствено стање. Наиме, Архиепископ болује од  дијабетеса и има низ других здравствених проблема, а власти у недоглед одлажу његово премештање у затвор, служећи се најразличитијим изговорима, противправно га држећи у најстрожим притворским условима.

 Још једном апелујемо на свеукупну демократску јавност да покаже човечност, и заустави државни верски прогон против Архиепископа Јована и Православне Охридске Архиепископије, будући је потпуно јасно, да на темељима непоштовања верских слобода свих грађана подједнако, није могуће градити будућност једне демократске земље.