Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

проучувања

Етнофилетизмот како еклисиолошка ерес

Кој бил охридски архиепископ во време на погубувањето на Јован Владимир?

Историја на Охридската Архиепископија

Еклисиолошката ерес на расколот на религиозната организација во Р. Македонија

Допринoсот на Црквата во затворите

Богословско - историски аспект на расколот на Црквата во Р. Македонија и неговото надминување

Воспитно-образовниот карактер на Православното Христијанство

Теологијата и екологијата

Теологијата на блажени Теофилакт Охридски во неговото толкување на Евангелието според Матеј

Светите мошти - печат за светоста на животот

Крштение и миропомазание

Евхаристијата на Црквата - основа за севкупната богослужбена практика

Едниот и многуте низ еклисиолошки аспект