Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

преписка

Сочувство од Архиепископот охридски г.г. Јован по повод упокоението на Митрополитот Амфилохиј

Одговор на текстот „Автономија како црковна аномалија” од митрополитот Наум

Писмо до директорот на Управата за извршување на санкции

Писмо Директору Управе за извршење санкција

Писмо за историята

Писмо од Епископот стобиски и Местобљустител струмички г. Давид до поглаварот на Исламската верска заедница во Р. Македонија, Реису-л-улема хаџи Сулејман ефендија Реџепи

Писмо до сопственикот на А1 телевизија, г. Велија Рамковски, и главниот уредник, г. Младен Чадиковски

Сочувство до Московскиот Патријарх за убиството на свештеникот Даниил Сисоев

Писмо до игуменот на Бигорскиот манастир во раскол

Одговор на статиите на расколничкиот митрополит Наум објавени во Дневник на 11 и 18 Април 2009г.

Писмо до Неговото Превосходство Првоминистерот на Владата на Република Македонија г. Никола Груевски

Писмо од Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован до Синодот на МПЦ

Отворено писмо до Црковно-народниот собор на МПЦ кој се одржува на 04 Октомври 2008 г. во Струга

Писмото кое адвокатот на Архиепископот Јован, г. Васил Ѓорѓијев го испрати до повеќе меѓународни институции во врска со противзаконитиот однос на јавното обивнителство и судот во Р. Македонија

Писмо до претседателот на Собранието на Р. Македонија и сите пратеници во врска со предложениот закон за верските заедници

Благодарно писмо до помагачите на фондот „Архиепископ Јован“

Писмо од Архиепископот г.г. Јован до Претстоителите на Православните Цркви

Писмо до Архијерејскиот Синод на МПЦ којшто пребива во раскол

Писмо до Премиерот на Р. Македонија, Претседателот на собранието и до останати релевантни меѓународни институции во врска со новиот закон за верските заедници

Писмо коешто Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г. г. Јован го испрати до архиерејскиот синод на МПЦ, којашто пребива во раскол

Одговор на интервјуто дадено за „Време“ од расколничкиот епископ американско канадски г. Методиј

Барање до Врховниот суд за забрзување на постапката околу тужбата на Православната Охридска Архиепископија против Владата на Р. Македонија

Во Скопје се одржа работна сесија со цел новиот закон за верски заедници на Р. Македонија да ги надмине рецидивите од комунизмот, и да биде компатибилен со евро-атлантските стандарди за верска слобода

Подлец кој што се бори против Црквата

Мирно писмо до претстоителите на помесните Цркви

Главните уредници на средствата за информирање во Р. Македонија

До Амбасадорот на Руската Федереција во Р. Македонија, г-динот Агарон Асатур

Честитка до г-динот Бучковски за должноста Претседател на владата на Р. Македонија

Жалба на решението од Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи за не регистрирање на Православната Охридска Архиепископија

Писмо од патријархот Павле до комисијата за односи со верските заедници и религиозните групи

Барање за регистрирање на Православната Охридска Архиепископија во регистарот на религиозните групи во Република Македонија

П Р И Ј А В А за регистрирање на „Православната Охридска Архиепископија”

Писмото од Неговата Светост, Патријархот српски г.г. Павле до Бранко Црвенковски за условите на прославувањето на годишнина од АСНОМ на државна делегација на Р. Македонија во манастирот Св. Прохор Пчињски

Решение од Уставниот суд на Р. Македонија за можноста на Православната Охридска Архиепископија да се регистрира како религиозна група

Демант од Митрополитот велески и повардарски и Егзарх охридски г.г. Јован на невистините кои за ТВ-Тера ги изнесе Петар Митрополитот расколник

Одговор од страна на Митрополитот велески и повардарски и Егзарх охридски г.г. Јован на невистините во интервјуто со расколничкиот архиепископ Стефан во весникот Политика

Конечен канонски прием во Православната Охридска Архиепископија на презвитерот Борјан Витанов

Молба за канонски прием во Православната Охридска Архиепископија од презвитер Борјан Витанов

Писмо од Света Гора

Иницијатива од Митрополитот велески и повардарски и Егзарх охридски г. Јован до Уставниот суд на Р. Македонија за промена на некои членови од Законот за верски заедници и религиозни групи кои се спротивни со меѓународните конвенции за слобода на вероисповеста

Писмо на Митрополитот велески и повардарски и Егзарх охридски г. Јован до расколничкиот Митрополит австралиски г. Петар