Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

осврти

Христовото самопонижување - пролог за календарот за 2023 година

Пролог за календарот за 2022 година

Архиепископот Јован имаше излагање на меѓународната научна конференција „Слобода вјроисповјести или уверења у Црној Гори”

Пролог за календарот за 2019 година

Солза за пријателот

Пролог за календарот за 2017 година

Предисловие за книгата „Служба на Свети Климент Охридски“

Пролог за календарот за 2016 година

Доклад архиепископа Охридского, митрополита Скопийского Иоанна конференции «Электронные СМИ и православное пастырское душепопечение»

Излагањето на Архиепископот Јован на Меѓународната конференција одржана во Атина од 7-9 Мај 2015г. на тема: „Цифрените (дигиталните) средства и православното пастирствување“

Пролог за календарот за 2012 година

Пролог за календарот за 2011 година

Пролог за книгата „Одговарања на народот на Литургиите“

1100 години од упокојувањето на преподобниот Наум Охридски

Неколку збора за блаженоупокоениот Архиепископ пеќки, Митрополит белградско-карловачки и Патријарх српски Павле

Пролог за календарот за 2009 година

Охридска Архиепископија – Црква, во 21 век, прогонувана од властите во Р. Македонија (Обраќање на Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован на меѓународниот, меѓурелигиски собир одржан во Стразбур, во зградата на Советот на Европа, на тема „Придонесот на црквите и верските заедници во изградувањето на траен мир на југоистокот на Европа”)

Пролог за календарот за 2008 година

Пролог за календарот за 2007 година

Пролог за календарот за 2005 година

Пролог за календарот за 2004 година

Пролог за календарот за 2003 година

Предговор за книгата „Св. Јован Кронштатски”

Предговор за книгата „Битието како заедничарење”

Предговор за книгата „Жената и спасението на светот”

Предговор за книгата „Нема поубава вера од христијанската”

Осврт кон книгата „Православие без христијанство“ од Д-р Маргарита Шијакова

НЕКИ АСПЕКТИ ИЗ ПАСТИРСКОГ РАДА ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА У ОХРИДУ И БИТOЉУ