Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

омилии

Свидетелство за добродетелите на една майка

Поздравно слово на празникот Св. Јован Златоуст 2021 година

Слово на погребот на мајката по тело Галена Вранишкоска

Омилија на јубилејот 1000 години од основањето на Охридската Архиепископија

Обраќање по повод 20 годишнината од хиротонијата во архиерејски чин на Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован

Слово за Свети Климент Охридски

Љубов зад решетки

ОМИЛИЈА на 17 – годишнината од хиротонијата во епископски чин 19/06. Јули 2015 г. Св. Сисој Велики

Беседа за светите Бесребреници

Поздравно слово при дочекот на светите мошти на Св. свешт.-мч. Еразмо Лихнидски

Поздравно слово при дочекувањето на светите мошти на светите три ерарси во Ставорпигијалниот манастир Св. Јован Златоуст во Битола

Обраќање на Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован на десетгодишнината од неговата хиротонија во архијерејски чин

Омилија на четиригодишнината од формирањето на Светиот Архијерејски Синод на Православната Охридска Архиепископија

Беседа на потстрижувањето на монах Иринеј

Обраќање на Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован на Хиротонијата на новоракоположениот Епископ стобиски г. Давид

Проповед на Преображение Христово

Посмртно слово изречено од Блаженејшиот Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. г. Јован на погребот на ктиторот на манастирот „Свети Јован Златоуст“, г-динот Аргир Вранишкоски

Проповед на Литургијата после уривањето на параклисот во манастирот св. Јован Златоуст

ОМИЛИЈА изречена во манастирот св. Прохор Пчински на св. Илија 2003г.

Сеќавање на добрата иднина

ОМИЛИЈА на денот кога после воспоставеното литургијско и канонско единство на Велеската Митрополија со Српската Патријаршија дојдоа за поддршка верници од сите краишта на државата

Пристапна беседа на интронизацијата за Митрополит велески и повардарски на Неговото Високопреосвештенство, г-динот Јован

Беседа при поставувањето на Неговото Преосвештенство, Епископот дремвицки г. Јован за местобљустител на брегалничката Епархија

Пристапна беседа на хиротонијата на Епископот дремвицки г. Јован